Plat gustós i tradicional amb nom propi i que també forma part de la cuina d’aprofitament. Podem demanar que netegin els calamars a la peixateria. Es un plat que es pot cuinar amb antelació. En aquest cas, courem les gambes el dia que ho mengem, d’altra manera queden toves. No llencem mai el suc que quedi a la cassola, servirà per fer uns bons fideus.
INGREDIENTS PER A 6 PERSONES
6 calamars, 1,200 kg nets
2 ous
250 g de carn picada de vedella i porc
2 cebes
5 tomàquets
12 gambes, si la gamba és de morralla 3 o 4 per persona
2 pots de bolets variats
2 grans d’all
Julivert
Una llesca petita de pa sec
Farina de blat
Oli d’oliva verge extra
Sal
Pebre negre molt
Per fer la picada
10 ametlles
1 gra d’all
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Preparació del farcit
Obrim els pots de bolets, els buidem en una escorredora, esbandim sota l’aixeta i els deixem escórrer.
Bullim un ou 10 minuts justos, el refredem amb aigua, pelem, piquem i reservem.
Posem una cassola al foc, fregim per separat els ingredients i els reservem.
Primer fregim les gambes 2 minuts per perfumar l’oli. Després fregim les potes i les ales dels calamars.
Finalment, saltem els bolets amb una mica d’all i julivert picats.
Piquem els bolets amb ganivet o amb picadora. Fem el mateix amb les potes i les ales dels calamars.
En un bol barregem la carn picada crua, les potes i les ales picades, els bolets, l’ou dur i l’ou cru deixatat.
Salpebrem, barregem i omplin els calamars amb una cullera. Tanquem amb un escuradents.
Marquem lleugerament els calamars a la cassola on hem cuit els altres ingredients i els retirem.
Si ens sobra farcit. Farem petites mandonguilles de la mida d’una nou. Al farcit li afegirem una mica de pa sec ratllat sense la crosta. Ha de quedar una massa consistent. Farem boles petites, les passarem per farina i les fregirem lleugerament en una paella a part. Reservarem les mandonguilles i les afegirem a la cassola amb la picada.
Preparació del sofregit
Pelem la ceba, la piquem amb ganivet i la sofregim a la mateixa cassola, ha de quedar rossa. Afegim el tomàquet ratllat i deixem coure uns 10 minuts o més si cal. Un cop fet el sofregit afegim els calamars, els donem un parell de voltes i hi posem aigua sense cobrir. Deixem coure 35 minuts a foc suau. Preparem la picada al morter i l’afegim 10 minuts abans d’acabar. Seguidament incorporem les mandonguilles. Rectifiquem de sal. Acabem posant les gambes que es faran 2 o 3 minuts. Apaguem el foc, deixem reposar i servim.
Recepta elaborada per @kilometre0.cat
Comments are closed.