Avui compartim una recepta tradicional d’un peix blanc molt consumit a aquesta època de l’any: Castanyola guisada al forn.
La castanyola és un peix semigràs que conté 5 grams de greix per cada 100 grams de peix. Destaca el seu alt contingut en proteïnes, superior al de gran part dels peixos. A més, aquestes proteïnes es cataloguen com d’un alt valor biològic perquè contenen tots els aminoàcids essencials. La castanyola també aporta diferents vitamines i minerals.
Ingredients:
▶︎ 1 castanyola
▶︎ 3 cebes petites
▶︎ 2 porros
▶︎ 1 unitat de pebrot vermell
▶︎ 2 tomàquets
▶︎ 2 grans d’all
▶︎ 2 pastanagues
▶︎ 2 patates
▶︎ 1 rajolinet de vi blanc sec
▶︎ 1 manat de julivert
▶︎ 2 fulles de llorer
▶︎ 1 branca de farigola fresca
▶︎ 4 cullerades soperes d’oli d’oliva
▶︎ 1 pessic de sal
▶︎ 1 pessic de pebre negre sencer
Preparació:
- Netegeu la castanyola i traieu-li el cap, rentant-la sota aigua freda; assecar i escórrer sobre el paper absorbent i reservar a la nevera.
- Pelar i picar les cebes en anelles i tallar el porro i els pebrots a juliana.
- Raspar les pastanagues i tallar-les a rodanxes; laminar els alls i les patates.
- Escaldeu els tomàquets, peleu-los i talleu-los en rodanxes.
- En una paella amb oli escalfat, sofregir les cebes, el porro i l’all, afegir els pebrots i la pastanaga; salar i condimentar amb el lligat d’herbes i els grans de pebre.
- Tapar i deixar guisar aquest sofregit durant mitja hora a foc molt lent, regant-ho amb el vi.
- Omplir una safata amb les patates laminades i les rodanxes de tomàquet; un cop s’hagi acabat de fer el guisat, retireu-ho del foc i afegiu-hi l’oli damunt de les patates.
- Escalfar el forn a 200° C. Posar la castanyola sobre el llit de patates i salar lleugerament; cobrir-la amb el guisat de verduretes.
- Tapeu la safata amb paper d’alumini i introduïu-la al forn durant 30 minuts aproximadament; durant la cocció, vigilar la salsa i afegir una mica de brou si és necessari. Quan el peix estigui ben rostit servir ràpidament.
Comments are closed.