Des del Gremi de Peixaters de Catalunya ens sumem a la petició de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària i degut a la situació epidemiològica derivada de la pandèmia no recomanem aquesta pràctica.
Segons l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària i segons la informació científica disponible, l’agent causal de la COVID-19 pot sobreviure fins a 72 hores en superfícies de plàstic, acer inoxidable i altres materials. Tot i que actualment no hi ha una prohibició normativa expressa, es considera que, transitòriament i fins que finalitzi la situació extraordinària en que ens trobem, caldria evitar l’ús d’envasos aportats pels clients atès que no és possible garantir que els recipients portats pels clients es trobin lliures de contaminació.
Anar a la compra amb el propi envàs és una opció cada cop més practicada per la societat, però s’ha de tenir en compte la vulnerabilitat dels aliments frescos i una possible contaminació encreuada entre aliments de diferent tipologia (per exemple al·lèrgens). Els aliments, sobretot la carn i el peix fresc, són molt vulnerables al creixement dels microorganismes, que poden multiplicar-se en els mateixos i provocar intoxicacions alimentàries si no es prenen les mesures adients d’higiene i temperatura.
Recomanem al públic en general que per portar el teu propi envàs a la botiga segueixi aquestes recomanacions per mantenir la seguretat alimentària de la seva compra:
- L’envàs haurà de ser de material apte per a ús alimentari i portar tapa.
- L’envàs haurà d’estar net, esbandit i eixut i ser d’ús exclusiu per als aliments.
- Evitar el contacte entre aliments diferents o incompatibles per qüestions d’al·lèrgens en el mateix tupper.
- Portar els aliments de seguida a casa i guardar-los a la nevera o al congelador per evitar el creixement de microorganismes.
- Mantingueu sempre uns hàbits higiènics quan manipulis els aliments.
De cara als peixaters i peixateres recomanem que prenguin les mesures higièniques necessàries i ja destacades al web: gremipeixaters.cat/covid19
- Neteja de mans amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica amb major freqüència i de manera recurrent sobretot després d’efectuar cobraments i manipular tuppers dels clients.
- Evitar la manipulació de diners, telèfons mòbils o altres elements que puguin ser transmissors del virus.
- Facilitar el pagament amb targeta. Si no és posible, renteu-vos les mans després de cada cobrament.
- Extremar i incrementar la freqüència de la neteja i desinfecció de TOT l’establiment.
- Ordenar les cues a l’exterior de l’establiment per mantenir la distància de seguretat (2 metres)
Comments are closed.