Gremi de Peixaters de Catalunya
  • El Gremi
    • Qui som?
    • Junta Directiva
    • Som Peixaters
    • Transparència
      • Codi Ètic
  • Peixaters
    • Els Agremiats
    • Agremia’t!
  • Actualitat
  • Peix i Salut
  • Serveis
    • Assessorament Laboral
    • Assessorament Fiscal
    • Assessorament Comptable
    • Formació
    • Borsa de Treball
    • Avantatges per als Agremiats
    • Taulell d’Anuncis
  • Economia Circular
    • Economia Circular
    • Peixateries sense residus
  • Contacte
Gremi de Peixaters de Catalunya
  • El Gremi
    • Qui som?
    • Junta Directiva
    • Som Peixaters
    • Transparència
      • Codi Ètic
  • Peixaters
    • Els Agremiats
    • Agremia’t!
  • Actualitat
  • Peix i Salut
  • Serveis
    • Assessorament Laboral
    • Assessorament Fiscal
    • Assessorament Comptable
    • Formació
    • Borsa de Treball
    • Avantatges per als Agremiats
    • Taulell d’Anuncis
  • Economia Circular
    • Economia Circular
    • Peixateries sense residus
  • Contacte
ag. 13

Entrevista al Director de Seguretat Alimentària de l’Agència de Salut Pública de Barcelona

  • 13 d'agost de 2018
  • gremi
  • P

El Gremi de Peixaters vam entrevistar a Samuel Portaña, Director de Seguretat Alimentària de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

“El consum de peix forma part d’una bona dieta, i el perill de l’anisakis l’hem de saber controlar”

En aquests moments, amb l’arribada de l’estiu què és el que més preocupa en termes de Seguretat Alimentària a l’Agència de Salut Pública de Barcelona?

Amb l’arribada de la calor cal estar especialment atents a mantenir les temperatures de conservació del peix. Han de ser temperatures properes a la temperatura de fusió del gel. D’aquí la importància de mantenir sempre ben envoltat de gel tots aquells productes que s’exposen per a la seva venda a les peixateries. Cal remarcar, a més, que en algun tipus de peix com és el cas de la tonyina, l’exposició a temperatures elevades pot provocar la formació d’histamina, la qual pot produir una intoxicació alimentària. La formació d’histamina no altera l’aspecte de la tonyina i no és apreciable ni visualment ni per l’olor. Tot i que generalment és una intoxicació de caràcter lleu, cal tenir en compte que en persones sensibles a la histamina els símptomes poden arribar a ser severs, requerint tractament mèdic.

Creu que la gent del carrer és conscient dels esforços de l’Agència de Salut Pública de Barcelona respecte a les mesures que es prenen per una bona Seguretat Alimentària?

Doncs no li sabria dir. La gent del carrer espera que els mecanismes de control, a qualsevol nivell, funcionin. En el nostre cas, com Agència que exerceix el seu control sobre els establiments alimentaris de la ciutat de Barcelona, això es tradueix en garantir que aquests establiments compleixen amb la normativa sanitària i es responsabilitzen d’oferir productes segurs al consumidor. Quan detectem incompliments, exercim l’autoritat sanitària.

Creu que encara hi ha feina per fer en quant a Seguretat Alimentària respecte al distribuïdor de productes pesquers? I en quant als mateixos peixaters?

Està clar que sempre es poden assolir estàndards més alts de seguretat alimentària a qualsevol nivell de la cadena alimentària. Segurament avui estem millor que ahir. Les bones pràctiques s’apliquen a tots, des del pescador a la barca fins al peixater, i fins i tot al propi consumidor. En aquest sentit, la formació és un pilar fonamental que cal potenciar. Les persones formades entenen les raons per fer les coses ben fetes, i això és el primer pas per canviar hàbits i eliminar pràctiques incorrectes. Això és aplicable a qualsevol sector i a molts aspectes de la vida.

A l’Agència de Salut Pública de Barcelona li preocupa el ressò que està prenent l’anisakis? Creu que la gent està prou informada? Quines accions pensa que hauríem de fer com a Gremi per subsanar aquesta falta d’informació del consumidor final?

El consumidor cada cop està més informat. El consum de peix forma part d’una bona dieta, i el perill de l’anisakis l’hem de saber controlar. L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària ha fet molta difusió de la importància de congelar el peix que ha de ser consumit en cru, ja que la congelació, al igual que la cocció, inactiva les larves d’aquest paràsit. Tornant a la pregunta anterior, aquí la formació també hi juga un paper molt important. El peixater ha de conèixer aquest perill i tenir cura de retirar les parts parasitades quan eviscera i prepara el peix per al consumidor. Fins i tot, quan ven producte susceptible de ser consumit en cru, com seria per exemple el cas del seitó per fer amb vinagre, té l’oportunitat de difondre els seus coneixements al comprador, tot informant-lo de la necessitat de congelar el producte si té la intenció de consumir-lo cru.

Aquesta notícia també la trobareu a la revista de Som Peixaters de l’edició Juny 2018, teniu el link disponible aquí.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-Mail

Comments are closed.

CATEGORIES

  • Actualitat
  • Receptes
  • Peix i Salut

INFORMACIÓ DE CONTACTE

Gremi de Peixaters de Catalunya
933 236 412
Muntaner, 81 2a planta
08011 Barcelona
Email: gremi@gremipeixaters.cat

Canal de comunicacions

ENLLAÇOS D’INTERÈS

www.pimec.org
www.fedepesca.org
www.oceanshealth.udg.edu
www.mercabarna.es

SUBSCRIU-TE AL NEWSLETTER


 

L’informem que podrà revocar en qualsevol moment el consentiment prestat a la recepció de comunicacions comercials.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:

Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies
© Copyright 2022
Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per tal de millorar la seva experiència com usuari mentre es navega. Podeu obtenir més informació sobre quines Cookies estem utilitzant o desactivar-les a l'apartat configuració.
ConfiguracióAcceptar-ho tot
Manage consent

Visió general de privadesa

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència mentre navegueu pel lloc web. D'aquestes, les cookies que es classifiquen com a necessàries s'emmagatzemen al vostre navegador, ja que són essencials per al funcionament de les funcionalitats bàsiques del lloc web. També fem servir cookies de tercers que ens ajuden a analitzar i entendre com feu servir aquest lloc web. Aquestes cookies s'emmagatzemaran al vostre navegador només amb el vostre consentiment. També teniu l'opció de desactivar aquestes galetes. Però desactivar algunes d'aquestes galetes pot afectar la vostra experiència de navegació.
Analítica
Les cookies analítiques s'utilitzen per entendre com el visitant interactua amb el lloc web. Aquestes cookies ajuden a proporcionar informació sobre el número de visitants o l'origen de la visita entre d'altres.
Necessària
Les cookies necessaries són essencials per al correcte funcionament del lloc web. Aquestes cookies garanteixen les funcionalitats bàsiques i les característiques de seguretat del lloc web, de forma anònima
GaletaDuradaDescripció
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsAquesta cookie guarda el consentiment o no de l'usuari per les cookies de la categoria Analítica.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsAquesta cookie guarda el consentiment o no de l'usuari per les cookies de la categoria Necessàries.
pll_language1 anyCookie del plugin de WordPress Polylang. Guarda el codi de l’idioma de la última pàgina visitada.
viewed_cookie_policy11 monthsAquesta cookie s'utilitza per guardar la informació sobre el consentiment o no de l'usuari per a fer ús de les cookies. No guarda cap tipus d'informació personal.
DESA I ACCEPTA
Necessites que t'ajudem?
WhatsApp
Com et podem ajudar?
 
Obrir xat