El Gremi de Peixaters de Catalunya impulsa la campanya que s’inicia avui, sol·licitant al Govern la supressió o reducció de l’IVA als productes pesquers.
El Gremi s’uneix a aquesta campanya, impulsada per Fedepesca (Federación de Asociaciones Provinciales de Empresarios Detallistas de Pescados y Productos Congelados), de la qual ocupa la Vicepresidència. La campanya compta amb el suport de les organitzacions més representatives del sector de la pesca, l’aqüicultura, la transformació i la comercialització del nostre país, i és una petició llargament expressada i mai atesa.
Avui 22 d’octubre s’inicia aquesta campanya al Mercat de Guzmán el Bueno de Madrid que s’estendrà a totes les peixateries del país per a recollir directament el suport dels consumidors.
La cadena pesquera reprèn així les seves reivindicacions després de la decisió de l’Executiu el juny passat, d’aplicar un IVA reduït a uns certs productes que són base de la nostra dieta mediterrània, com ara l’oli d’oliva, que a partir de gener de 2025 tributarà al 4%, excloent, una vegada més als productes pesquers, als quals s’aplica un IVA del 10%.
El sector ha sol·licitat una nova reunió amb el president Sánchez i els ministres involucrats en aquesta decisió per a requerir una explicació sobre per què l’estratègia que defineix la política de nutrició i salut de l’Executiu no facilita als ciutadans l’accés directe a una proteïna d’alta qualitat nutricional com la dels productes pesquers que tenen, a més, “la menor petjada de carboni” de la producció alimentària.
La cadena pesquera no comprèn aquesta política d’acord amb les últimes xifres fetes públiques per organismes com la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), que apunta que, en cas de no prevenir-se, el 25% dels ciutadans del nostre país patirà problemes de salut a edats molt primerenques, a conseqüència d’hàbits no saludables.
El sector considera que la capacitat dels ciutadans d’adquirir aliments saludables i indispensables per a una dieta equilibrada, com és el cas dels peixos i mariscos, ha de ser una prioritat per a qualsevol govern, tal com fan altres països europeus del nostre entorn mitjançant l’aplicació d’una fiscalitat saludable.
En països europeus com Irlanda, Malta i el Regne Unit, els productes de la mar tenen un IVA 0 de manera permanent; el Govern de Portugal va eliminar l’abril de 2023 l’IVA per a les principals espècies pesqueres que es consumeixen al país, i altres països europeus mantenen per a aquests productes un tipus superreduït, com Luxemburg (3%), Alemanya, Xipre, Hongria i Polònia (5%) o França (5,5%).
Finalment, la cadena pesquera recorda que mitjançant l’aplicació d’una fiscalitat saludable per als seus productes també ajudaria a pal·liar la caiguda persistent en el consum. Així, segons l’Informe del consum alimentari a Espanya 2023 del MAPA, el consum per càpita de productes pesquers en 2023 ha estat de 18,56 quilos, un 3,3% menys que en 2022. L’any 2023 tanca així amb la dada més baixa en volum de tota la sèrie històrica, que llança una caiguda acumulada del 34,3% des de 2008.
El Gremi de Peixaters de Catalunya treballa per impulsar aquesta campanya davant la necessitat que el públic en general en sigui conscient. El president del Gremi, Àlex Goñi, considera que aquesta iniciativa ha de beneficiar els col·lectius amb dificultats per accedir al producte del peix per qüestions econòmiques, i que puguin consumir-lo més assíduament. Sense peix la dieta no serà mai equilibrada, i les carències d’ara es traduiran en les problemàtiques sanitàries del futur.
Comments are closed.