Els pescadors espanyols, italians i francesos del Mediterrani qualifiquen d’una “autèntica declaració de guerra” la proposta de la Comissió Europea (CE) d’una nova retallada dels dies de pesca en aquesta mar. El sector pesquer d’aquests tres països considera que la proposta, compromet el nou rumb que Europa vol donar cap a un major equilibri entre la conservació de la biodiversitat, els interessos socials i econòmics de l’activitat pesquera i la seguretat alimentària del Vell Continent.
Els pescadors han expressat també la seva esperança en què el Consell de Ministres de Pesca de la UE tingui en compte la sol·licitud conjunta que el passat 18 de novembre van realitzar els ministres de pesca dels governs d’aquests tres països, primera vegada que es dona aquesta circumstància, per a aconseguir una moratòria de les mesures de gestió per a l’any 2025. En aquest sentit, convé recordar que els ministres de pesca d’Espanya, França i Itàlia van fer una declaració conjunta sol·licitant la congelació de l’actual esforç pesquer per a 2025 i començar les negociacions per a adaptar el Pla Pluriennal de pesca del Mediterrani Occidental.
En el cas espanyol, la proposta planteja una reducció del 79% dels dies de pesca de la flota d’arrossegament del Mediterrani, que passaria de l’actual mitjana de 130 dies a l’any fins a només 27 dies, i una reducció del 30% dels límits de captura per a la gamba vermella fins a solament 551 tones a l’any. Aquestes mesures significarien la desaparició dels 556 vaixells que componen la flota d’arrossegament de tot el litoral mediterrani i la destrucció dels 17.000 llocs de treball que genera.
La nova proposta de reducció de dies de pesca al Mediterrani de la CE forma part del Pla Pluriennal de Pesca en el Mediterrani Occidental, adoptat en 2019 i en vigor des de gener de 2020 per a regular la pesca demersal amb l’objectiu d’aconseguir en 2025 el Rendiment Màxim Sostenible (RMS) de diverses espècies. Des de la seva posada en marxa, el pla ha suposat un camí ple d’esculls per a la supervivència de la flota d’arrossegament que pesca en aquestes aigües a conseqüència de les cada vegada majors restriccions d’horaris, dies de treball i zones de pesca que imposa. De fet, en els últims quatre anys, el pla pluriennal ja ha suposat una reducció del 40% dels dies de pesca, tancaments de zones i restriccions d’arts.
La flota de pesca espanyola d’arrossegament que pesca al Mediterrani està formada en l’actualitat per 565 vaixells que capturen espècies com el lluç, rap, bròtola, roger, gamba vermella, gamba blanca i escamarlà. Aquesta flota genera al voltant de 17.000 llocs de treball (3.000 directes a bord i 14.000 indirectes).
Des del Gremi recolzem al sector pesquer espanyol en les seves demandes, perquè estan posicionades especialment en la venda de productes locals i de les nostres flotes, veient-se especialment afectades les nostres peixateries del litoral mediterrani però amb efecte en tota Espanya, ja que es traduirà en falta d’oferta, pujada de preus i desplaçament del consum a altres espècies que poden venir de països en els quals no es cuiden els drets dels treballadors ni el medi ambient, produint-se l’efecte contrari al perseguit per les autoritats europees.
El desmantellament de les nostres flotes té un impacte humà molt important, en l’ús de la cadena pesquera, en la garantia del subministrament d’aliments i també en el desenvolupament local i dels nostres pobles mariners que perdran població i la seva essència.
Les flotes europees són les que estan sotmeses a majors exigències del món de protecció social dels pescadors i del medi marí i ha de posar-se en valor.
Comments are closed.