El sector català del peix reclama a les administracions catalanes competents, que pressionin per rebaixar l’IVA dels productes del sector al 4%
El Gremi de Peixaters de Catalunya, la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, i el Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix de Mercabarna, interpel·len a l’administració catalana per aconseguir que el peix sigui considerat un producte de primera necessitat rebaixant el seu tipus impositiu al 4%, i posant-lo al nivell d’altres països de referència dintre de la Unió Europea. Aquesta iniciativa resulta primordial per fomentar una alimentació sana i saludable.
Actualment, el tipus impositiu d’IVA aplicat al peix és del 10%, un dels més alts d’Europa, mentre que el tipus superreduït del 4% està previst pels aliments de primera necessitat, entrant en aquesta definició la fruita, la verdura i el formatge, entre d’altres.
Països europeus com Portugal, França, Alemanya, Bèlgica, Hongria o Xipre tenen un IVA més reduït en els productes del peix, sent Irlanda amb un 0% el que afavoreix amb més contundència entre la seva població el consum d’aquest producte d’indubtable vàlua alimentària. La consideració actual, en termes d’IVA, dels productes de la pesca i l’aqüicultura contribueix al fet que el consum del peix i el marisc a Catalunya no evolucioni de manera favorable.
Aquesta mesura tindria un efecte de reactivació d’un sector clau al país, alhora que la despesa sanitària produïda per malalties cardiovasculars, i altres relacionades amb una deficient alimentació, la prevenció de les quals està relacionada amb el consum de productes pesquers i aqüícoles, es podria veure reduïda.
El president del Gremi de Peixaters, Alejandro Goñi, ens explica que “Hem concretat aquesta iniciativa per la necessitat que els col·lectius amb dificultats per accedir al nostre producte per qüestions econòmiques, puguin consumir-lo més assíduament. Parlem molt d’igualtat i accessibilitat, però oblidem aquests conceptes quan es tracta d’alimentació i la possibilitat que tota la població pugui assolir un nivell qualitatiu en els aliments que posa a la taula. Sense peix la dieta no serà mai equilibrada, i les carències d’ara es traduiran en les problemàtiques sanitàries del futur”.
D’altra banda, el president del Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix de Mercabarna, Àngel Máñez, especifica que: “La salut és important per tothom i cal facilitar l’accés a productes alimentaris saludables a tota la societat. Des del Gremi de Majoristes apostem per aquesta filosofia en la nostra activitat diària. Cal remarcar també, que en les circumstàncies econòmiques d’avui en dia, és necessari prendre mesures que frenin els increments dels preus i reduir l’IVA pot ser una d’elles”.
Alhora, la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, a través del seu president, Antonio Abad, recolza la iniciativa.
El peix com a part de la Dieta Mediterrània
Europa està potenciant, a través de l’estratègia “de la Granja a la Taula”, un sistema alimentari equitatiu, sa i respectuós amb el medi ambient i el foment de les dietes més saludables. Els productes de la pesca i l’aqüicultura, són saludables i equilibrats, i formen part de la Dieta Mediterrània avalada per tots els especialistes.
La reivindicació per la reducció de l’IVA en els productes del sector, ha estat una constant en els últims anys. Estem parlant d’un aliment bàsic, primordial pels seus beneficis en la salut, que requereix un tractament impositiu que potencií una major incorporació a la dieta diària dels ciutadans.
Comments are closed.