La utilització de ganivets està associada als processos de preparació i transformació de matèries primeres en la indústria alimentària als escorxadors, sales d’especejaments, carnisseries, peixateries, cuines, etc. Els principals riscos associats a aquesta utilització són els talls i els trastorns musculoesquelètics.
Per minimitzar al màxim aquests riscos, la mútua Asepeyo ens fa algunes recomanacions:
Tècniques per a la subjecció i tall.
- El tall ha de realitzar-se amb moviments perpendiculars al producte que es manipula, sent el fil de la fulla la que talla per aquest moviment.
- No ha de tallar-se exercint una gran força, sinó lliscant i pressionant el mínim necessari (d’aquí la importància d’un correcte esmolat).
- És preferible que el moviment es realitzi des del braç, no des del canell.
- El tall ha de realitzar-se cap a l’exterior, allunyant el ganivet del cos.
- Per a reduir esforços i desviacions en mà i braç, es recomana treballar amb el ganivet en diagonal a la taula de tall, en lloc de col·locar-ho en perpendicular al cos.
- No s’ha d’exercir la força de tall recolzant el polze fora en la part posterior, ja que provocarà una elevada càrrega física sobre ell i sobre el canell.
- No s’han de realitzar moviments bruscos o intempestius amb el ganivet a la mà.
- S’han d’extremar les precaucions per a traslladar les eines tallants, enfundades o amb la punta en direcció a terra. Mai es traslladaran ni guardaran en les butxaques.
- S’han d’utilitzar guants i davantals de malla metàl·lica.
Disseny i selecció del ganivet adequat.
- El disseny ergonòmic d’un ganivet destinat específicament per al treball que es realitzarà, permet corregir postures.
- Els ganivets aniran proveïts de motllura en el seu mànec i portaran un topall anti lliscament d’aquest mànec, per a evitar el desplaçament dels dits.
- El grau ideal de la corba dependrà del treball que es realitza, però en general, serà de 30 a 45 graus, encara que algunes tasques poden necessitar un ganivet en posició vertical amb una fulla muntada en un angle de 90 graus en la part inferior de l’empunyadura.
- La longitud del mànec ha de ser suficient perquè la seva base no exerceixi pressió sobre el palmell de la mà. La longitud mínima del mànec ha de ser, com a mínim, de 10 cm. Per a permetre una certa folgança, es recomana entre 15 i 20 cm.
- La grandària del mànec ha d’ajudar a distribuir la força per la superfície més gran possible del palmell de la mà i reduir així la fatiga. Es recomanen els mànecs de manera ovalada o cilíndrica d’uns 5 cm de diàmetre i amb una lleugera curvatura.
- S’ha de seleccionar el ganivet adequat a cada moment, tenint en compte que cada matèria primera ofereix diferent grau de resistència: fulles gruixudes per a talls bastos i fulles primes per a talls fins.
- Els ganivets amb mànecs aspres/antilliscants són més fàcils de mantenir subjectes, i els treballadors poden utilitzar una subjecció suau i obtenir un millor control del ganivet.
Esmolat i conservació dels ganivets.
- Tallar sobre superfícies adequades, com ara taules de tall, ajuda a mantenir el ganivet estabilitzat durant les operacions de tall.
- Després del seu ús, els ganivets han d’estar ordenats i guardats en llocs segurs i aptes per a tal fi, si pot ser en armaris esterilitzadors.
- És important mantenir les fulles esmolades. Una font important de tensió del canell en usar qualsevol mena de ganivet es produeix quan la fulla no està esmolada correctament. Mantenint els ganivets ben esmolats, el tall es realitzarà amb més precisió i menor esforç. En funció de l’ús regular, han d’esmolar-se cada dia, o fins i tot diverses vegades al dia, si el desgast és evident.
- Per a netejar el ganivet, es recolzarà sobre una superfície plana.
- No s’han d’utilitzar ganivets si tenen el mànec o la fulla en mal estat.
Comments are closed.