Gremi de Peixaters de Catalunya
  • El Gremi
    • Qui som?
    • Junta Directiva
    • Som Peixaters
    • Transparència
      • Codi Ètic
  • Peixaters
    • Els Agremiats
    • Agremia’t!
  • Actualitat
  • Peix i Salut
  • Serveis
    • Assessorament Laboral
    • Assessorament Fiscal
    • Assessorament Comptable
    • Formació
    • Borsa de Treball
    • Avantatges per als Agremiats
    • Taulell d’Anuncis
  • Economia Circular
    • Economia Circular
    • Peixateries sense residus
  • Contacte
Gremi de Peixaters de Catalunya
  • El Gremi
    • Qui som?
    • Junta Directiva
    • Som Peixaters
    • Transparència
      • Codi Ètic
  • Peixaters
    • Els Agremiats
    • Agremia’t!
  • Actualitat
  • Peix i Salut
  • Serveis
    • Assessorament Laboral
    • Assessorament Fiscal
    • Assessorament Comptable
    • Formació
    • Borsa de Treball
    • Avantatges per als Agremiats
    • Taulell d’Anuncis
  • Economia Circular
    • Economia Circular
    • Peixateries sense residus
  • Contacte
juny 22

Ús adequat dels ganivets, selecció i conservació

  • 22 de juny de 2021
  • gremi
  • Actualitat, P

La utilització de ganivets està associada als processos de preparació i transformació de matèries primeres en la indústria alimentària als escorxadors, sales d’especejaments, carnisseries, peixateries, cuines, etc. Els principals riscos associats a aquesta utilització són els talls i els trastorns musculoesquelètics.

Per minimitzar al màxim aquests riscos, la mútua Asepeyo ens fa algunes recomanacions:

Tècniques per a la subjecció i tall.

  • El tall ha de realitzar-se amb moviments perpendiculars al producte que es manipula, sent el fil de la fulla la que talla per aquest moviment.
  • No ha de tallar-se exercint una gran força, sinó lliscant i pressionant el mínim necessari (d’aquí la importància d’un correcte esmolat).
  • És preferible que el moviment es realitzi des del braç, no des del canell.
  • El tall ha de realitzar-se cap a l’exterior, allunyant el ganivet del cos.
  • Per a reduir esforços i desviacions en mà i braç, es recomana treballar amb el ganivet en diagonal a la taula de tall, en lloc de col·locar-ho en perpendicular al cos.
  • No s’ha d’exercir la força de tall recolzant el polze fora en la part posterior, ja que provocarà una elevada càrrega física sobre ell i sobre el canell.
  • No s’han de realitzar moviments bruscos o intempestius amb el ganivet a la mà.
  • S’han d’extremar les precaucions per a traslladar les eines tallants, enfundades o amb la punta en direcció a terra. Mai es traslladaran ni guardaran en les butxaques.
  • S’han d’utilitzar guants i davantals de malla metàl·lica.

Disseny i selecció del ganivet adequat.

  • El disseny ergonòmic d’un ganivet destinat específicament per al treball que es realitzarà, permet corregir postures.
  • Els ganivets aniran proveïts de motllura en el seu mànec i portaran un topall anti lliscament d’aquest mànec, per a evitar el desplaçament dels dits.
  • El grau ideal de la corba dependrà del treball que es realitza, però en general, serà de 30 a 45 graus, encara que algunes tasques poden necessitar un ganivet en posició vertical amb una fulla muntada en un angle de 90 graus en la part inferior de l’empunyadura.
  • La longitud del mànec ha de ser suficient perquè la seva base no exerceixi pressió sobre el palmell de la mà. La longitud mínima del mànec ha de ser, com a mínim, de 10 cm. Per a permetre una certa folgança, es recomana entre 15 i 20 cm.
  • La grandària del mànec ha d’ajudar a distribuir la força per la superfície més gran possible del palmell de la mà i reduir així la fatiga. Es recomanen els mànecs de manera ovalada o cilíndrica d’uns 5 cm de diàmetre i amb una lleugera curvatura.
  • S’ha de seleccionar el ganivet adequat a cada moment, tenint en compte que cada matèria primera ofereix diferent grau de resistència: fulles gruixudes per a talls bastos i fulles primes per a talls fins.
  • Els ganivets amb mànecs aspres/antilliscants són més fàcils de mantenir subjectes, i els treballadors poden utilitzar una subjecció suau i obtenir un millor control del ganivet.

Esmolat i conservació dels ganivets.

  • Tallar sobre superfícies adequades, com ara taules de tall, ajuda a mantenir el ganivet estabilitzat durant les operacions de tall.
  • Després del seu ús, els ganivets han d’estar ordenats i guardats en llocs segurs i aptes per a tal fi, si pot ser en armaris esterilitzadors.
  • És important mantenir les fulles esmolades. Una font important de tensió del canell en usar qualsevol mena de ganivet es produeix quan la fulla no està esmolada correctament. Mantenint els ganivets ben esmolats, el tall es realitzarà amb més precisió i menor esforç. En funció de l’ús regular, han d’esmolar-se cada dia, o fins i tot diverses vegades al dia, si el desgast és evident.
  • Per a netejar el ganivet, es recolzarà sobre una superfície plana.
  • No s’han d’utilitzar ganivets si tenen el mànec o la fulla en mal estat.
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-Mail

Comments are closed.

CATEGORIES

  • Actualitat
  • Receptes
  • Peix i Salut

INFORMACIÓ DE CONTACTE

Gremi de Peixaters de Catalunya
933 236 412
Muntaner, 81 2a planta
08011 Barcelona
Email: gremi@gremipeixaters.cat

Canal de comunicacions

ENLLAÇOS D’INTERÈS

www.pimec.org
www.fedepesca.org
www.oceanshealth.udg.edu
www.mercabarna.es

SUBSCRIU-TE AL NEWSLETTER


 

L’informem que podrà revocar en qualsevol moment el consentiment prestat a la recepció de comunicacions comercials.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:

Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies
© Copyright 2022
Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per tal de millorar la seva experiència com usuari mentre es navega. Podeu obtenir més informació sobre quines Cookies estem utilitzant o desactivar-les a l'apartat configuració.
ConfiguracióAcceptar-ho tot
Manage consent

Visió general de privadesa

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència mentre navegueu pel lloc web. D'aquestes, les cookies que es classifiquen com a necessàries s'emmagatzemen al vostre navegador, ja que són essencials per al funcionament de les funcionalitats bàsiques del lloc web. També fem servir cookies de tercers que ens ajuden a analitzar i entendre com feu servir aquest lloc web. Aquestes cookies s'emmagatzemaran al vostre navegador només amb el vostre consentiment. També teniu l'opció de desactivar aquestes galetes. Però desactivar algunes d'aquestes galetes pot afectar la vostra experiència de navegació.
Analítica
Les cookies analítiques s'utilitzen per entendre com el visitant interactua amb el lloc web. Aquestes cookies ajuden a proporcionar informació sobre el número de visitants o l'origen de la visita entre d'altres.
Necessària
Les cookies necessaries són essencials per al correcte funcionament del lloc web. Aquestes cookies garanteixen les funcionalitats bàsiques i les característiques de seguretat del lloc web, de forma anònima
GaletaDuradaDescripció
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsAquesta cookie guarda el consentiment o no de l'usuari per les cookies de la categoria Analítica.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsAquesta cookie guarda el consentiment o no de l'usuari per les cookies de la categoria Necessàries.
pll_language1 anyCookie del plugin de WordPress Polylang. Guarda el codi de l’idioma de la última pàgina visitada.
viewed_cookie_policy11 monthsAquesta cookie s'utilitza per guardar la informació sobre el consentiment o no de l'usuari per a fer ús de les cookies. No guarda cap tipus d'informació personal.
DESA I ACCEPTA
Necessites que t'ajudem?
WhatsApp
Com et podem ajudar?
 
Obrir xat