El rossejat d’arròs és un plat de pescadors d’origen humil que es cuinava a bord. L’arròs ha de quedar ben sec i si queda un punt aferrat, encara millor; però compte que no es cremi.
Ingredients
▶︎ 7 grans d’all
▶︎ 1 ceba
▶︎ 1 tomàquet petit, de sucar pa serveix
▶︎ 1 fulla de llorer
▶︎ 1 cullerada de cafè de pebre vermell dolç
▶︎ 1 rap, o escórpora o serrà penegal
▶︎ 1 rata
▶︎ Cabretes
▶︎ Caps de gambes
▶︎ 400 g d’arròs
▶︎ Oli d’oliva verge extra
▶︎ Sal
Per l’allioli
▶︎ 1 o 2 grans d’all
▶︎ Oli d’oliva verge
Preparació
▶︎ Rentem el peix i el reservem.
▶︎ Piquem els alls i la ceba per separat i ho reservem.
▶︎ En una olla grossa, fem un sofregit.
▶︎ Hi posem oli, escalfem i comencem per sofregir força alls.
▶︎ Quan l’all comenci a agafar color, afegim la ceba i la deixem que vagi fent, sense pressa.
▶︎ Quan la tinguem ben cuita, hi ratllem el tomàquet al damunt, ho deixem dos minuts i hi afegim el pebre vermell. Remenem i ho deixem coure una mica més.
▶︎ Incorporem el peix sencer, la fulla de llorer, les cabretes i els caps de les gambes. Ho deixem sofregir una mica i cobrim d’aigua.
▶︎ Quan bulli, abaixem el foc i ho deixem coure mitja hora.
Preparem l’allioli negat
▶︎ En un morter piquem els grans d’all amb una mica de sal. Quan ens quedi com una pasta, afegim un raig d’oli.
Remenem sense que arribi a lligar la salsa.
▶︎ Parem el foc. Colem el suc i reservem.
▶︎ Esmicolem el peix. Traiem les espines i el posem a la safata on el servirem.
▶︎ Posem oli a la cassola, l’escalfem i afegim l’arròs. El remenem fins que quedi lleugerament daurat.
▶︎ Afegim una mica de brou, remenem i acabem de posar-ho tot. Per cada mida d’arròs posem 3 mides de brou.
▶︎ Quan l’arròs comença a fer bombolles, ja està pràcticament cuit. Ha de quedar sec.
▶︎ Amanim el peix amb l’allioli negat.
▶︎ Ho servim en dues parts separades. Al mateix plat posem el peix amb l’allioli en una banda i l’arròs a l’altra banda. Primer es menja el peix i després l’arròs.
#rossejat #rossejatdepescadors #receptes #receptesdepeix #sompeixaters #gremipeixaters