Plat tradicional de la cuina de pescadors, econòmic i molt bo.
La lluerna és un peix de roca que es troba a la mar Mediterrània, que també es coneix com a biret, garneu o juliola. La seva carn és blanca, ferma i semigrassa amb un gran sabor. També és ideal per arrossos, suquet, sopa de cloïsses…
Ingredients per a 4 persones:
▶︎ 1,600 kg de lluerna
▶︎ 1 kg de patates
▶︎ 1 porro
▶︎ ½ pebrot verd
▶︎ ½ pebrot vermell
▶︎ 1 tomàquet gros
▶︎ 1 cullerada de pebre vermell dolç
▶︎ Pebre vermell picant (opcional)
▶︎ Sal
▶︎ Oli d’oliva verge extra
▶︎ 1 llimona
▶︎ 1 all picat
▶︎ 3 branques de julivert
Per al brou
▶︎ 1 ceba
▶︎ 2 grans d’all
▶︎ 1 fulla de llor
▶︎ Un raig de llimona
▶︎ Oli d’oliva verge extra
▶︎ Sal
▶︎ Aigua mineral per cobrir el peix
Preparació i cocció:
Netegem el peix, el tallem a trossos i reservem els caps. Tallem la ceba grossa i piquem els alls.
Elaboració del brou
Posem una olla al foc amb oli, afegim un tros de ceba tallada i els grans d’all sencers i sense pelar. Donem un parell de tombs i, quan es comenci a agafar, hi afegim els caps de peix, aigua per cobrir-los, la sal, una fulla de llor i un raig de llimona. Ho deixem bullir 25 minuts, ho colem i ho reservem.
Preparacó del peix
Amb el foc apagat, en una cassola posem un bon raig d’oli, el porro tallat a làmines fines, mig pebrot verd i mig pebrot vermell tallats a trossets, el pebre vermell dolç i el picant si agrada; la sal, el tomàquet ratllat, l’all picat i el julivert també picat. Un cop ho tenim tot a la cassola, encenem el foc i ho sofregim fins que quedi ros. Seguidament, afegim les rodanxes de peix, per sobre hi posem les patates tallades a daus petits i tot seguit el brou. Ho deixem coure a foc suau fins que les patates siguin cuites.
Si volem el suc una mica més espès, fem una picada.
Per fer la picada
1 llesca de pa de barra, fregida.
1 presa de xocolata.
10 ametlles torrades i pelades.
Posem tots els ingredients dins d’un morter i ho piquem bé amb la mà del morter fins que ens quedi una pasta fina. Deixatem la pasta amb una mica de brou i ho afegim al guisat de peix. Deixem coure 10 minuts i ja ho tindrem fet.
Recepta elaborada per @kilometre0.cat
Comments are closed.