El plat d’aquesta setmana està dedicat a un dels mariscos de temporada… el llamàntol! Porta una mica més de temps preparar-ho… però val la pena! Us convidem a comprovar-ho!
Els ingredients necessaris per a 4 persones són els següents:
- 1 o 2 llamàntols (utilitzant els caps pel fumet)
- 300 g d’arròs bomba
- 2 porros
- 1 ceba tendra
- 1 ceba de Figueres
- 1 gra d’all
- 2 tomàquets madurs
- 1 copa de conyac
- 1 copa de vi blanc
- 2 cullerades petita de polpa de nyora
- 1 culleradeta petita de sucre
- Oli d’oliva
- Sal i pebre
- 1 litre i mig d’aigua
Primerament s’ha de tallar correctament el llamàntol. Cal posar el llamàntol de cap per avall, amb la cua contra la superfície on el tallareu. Introduir el ganivet allà on s’acaba el cap, per darrere, i tallar-hi el tronc en dues parts simètriques. Després, girar-lo i tallar el cap, i tornar a tallar el tronc en parts iguals, d’acord amb les anelles de la pela.
Després, fer el fumet de llamàntol:
1r pas. Netejar i tallar la ceba tendra i un dels dos porros, i seguidament sofregir-los a foc mitjà amb un raig d’oli.
2n pas. Separar el cap de la cua de llamàntol, en aquest pas cal quedar-se amb el cap que s’haurà de partir per la meitat, i a més, per millorar el gust, intentar no perdre els sucs que se’n puguin desprendre. Doncs, guardant la cua i les pinces per a després.
3r pas. Quan el sofregit es torni transparent tirar a l’olla el cap del llamàntol i els seus sucs.
4t pas. Salpebrar, afegir-hi una cullerada petita de polpa de nyora i per a sofregir-ho juntament amb la ceba i el porro.
5è pas. Tirar una copeta de conyac i deixar-ho, que s’evapori l’alcohol.
6è pas. Afegir-hi 1 litre i mig d’aigua, i deixar que es vagi fent el fumet durant uns 20 minuts.
Un cop fet el fumet, deixar reposar per a preparar l’arròs caldós.
Per fer l’arròs caldós de llamàntol:
1r pas. Partir a rodelles la cua del llamàntol, també guardant tot el suc que en surti.
2n pas. Saltejar la cua i les pinces lleugerament en un raig d’oli en una cassola, i reservar-les.
3r pas. Sofregir una ceba de figueres, la part blanca d’un porro i un gra d’all trinxat.
4t pas. Quan estigui enrossit afegir-hi 2 tomàquets ratllats, una cullerada petita de sucre, sal i pebre. Deixar-ho sofregir a foc lent.
5è pas. Afegir-hi una cullerada de polpa de nyora, quan estigui acabant de sofregir-se bé.
6è pas. Afegir-hi una copa de vi blanc, deixant que s’evapori.
7è pas. Seguidament ja es pot afegir l’arròs i rossejar-lo amb el sofregit.
8è pas. Afegir-hi el fumet de llamàntol, i deixar-ho coure a foc mitjà, uns 12 minuts aproximadament.
9è pas. Afegir les rodelles de llamàntol i les pinces que s’han saltejat al començament i el cap del llamàntol del fumet. Deixar-ho coure entre 5 i 8 minuts, sempre d’acord amb la cocció de l’arròs.
10è pas. A punt de menjar i ser servit! Que aprofiti, i compte no cremar-se!
I això sí, recordeu, trobareu el millor peix i marisc a les peixateries del Gremi!!!
Comments are closed.