Des del Gremi de Peixaters de Catalunya, juntament amb Fedepesca —entitat de la qual ostentem la vicepresidència— i altres organitzacions del sector pesquer, manifestem el nostre suport a la petició de modificació del projecte de Reial Decret sobre Alimentació Saludable en Centres Educatius, actualment en fase de tramitació.
L’objectiu d’aquesta petició és garantir que els menús escolars incorporin un mínim de tres racions de peix per setmana, seguint les recomanacions de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) i el criteri de nombroses evidències científiques que avalen aquest mínim de consum de productes pesquers.
Segons el borrador actual del Reial Decret, el consum de peix en els menjadors escolars quedaria fixat en una franja d’“una a tres” racions setmanals, fet que podria reduir encara més la seva presència en la dieta infantil. Cal recordar que en els últims 15 anys el consum de peix ha caigut un 34%, tot i ser una font essencial de proteïnes d’alta qualitat, àcids grassos omega-3, aminoàcids essencials, seleni i iode, nutrients fonamentals per al desenvolupament físic i intel·lectual dels infants.
Altres peticions del sector pesquer
A més de sol·licitar que es garanteixi la presència del peix en els menús escolars, des del sector reclamem:
- L’eliminació de la recomanació d’evitar el consum de certes espècies per la seva presència de mercuri, ja que cap altre aliment rep aquest tipus d’advertència en el text normatiu. Aquestes recomanacions sanitàries han de basar-se en criteris globals i evidència científica.
- Garantir la neutralitat del projecte normatiu, evitant que es prioritzin certes tendències dietètiques (vegetarianisme, crudívora, carnívora, cetogènica, etc.) per sobre d’altres, ja que aquestes ja es contemplen en apartats específics per a dietes especials.
Des del Gremi de Peixaters de Catalunya insistim en la necessitat de revisar el projecte abans de la seva publicació, per garantir que la norma estigui alineada amb una alimentació equilibrada i saludable per als més petits. Reiterem la nostra disposició a col·laborar amb les institucions per assolir aquest objectiu.
Altres notícies que t’interessen
- El Gremi al Tomorrow Tastes Mediterranean
- Cuina marinera al projecte “El Peix a l’Escola”
- El Peix a l’Escola, un projecte per a sensibilitzar sobre el consum de peix a les escoles del Baix Empordà
Imatge: Freepik
Comments are closed.